2013. június 7., péntek

Permakultúra és Erdőkert

Egy városi permakultúrás kert...
És egy vidéki


A legszebb kép...

"Képzeld magad egy olyan erdőbe, ahol minden valami ehetőt terem körülötted. Érett és érőfélben levő gyümölcsfák és diófélék borulnak föléd, és ha jobban körülnézel, akkor az ágakon duzzadó gyümölcsöket vehetsz észre, körtét, almát, szilvát, diót és gesztenyét. A lombkorona réseit bokrok töltik ki. Málnát, áfonyát, ribizlit, mogyorót és már kevésbé ismert gyümölcsöket teremnek, és virágok nyílnak az egész évben.


  A temérdek vadvirág és gyümölcs, gyógyfüvek és évelő zöldségfélék teljesen beborítja a földet. A sok növényt ételekhez és gyógynövényként is tudod használni. Néhányan közülük hasznos rovarokat, madarakat és lepkéket vonzanak oda. Mások a talajt javítják, vagy a gyomokat tartják távol. Itt - ott indák futnak fel a fákra, bokrokra vagy lugasokra, és a lombok közül szőlő, kivi és passióvirág termése csüng le. A napsütötte tisztásokon csicsóka magasodik ki a földimogyoró indái közül Ezek a növények egymást támogatják, és a gyökereikben felhalmozott energiát később a terméshez és téli tartaléknak használják fel.(...)"

  Ha jobban belegondolsz, ha igazán szétnézel, ez itt van körülöttünk. Mindig is itt volt. Nem vettük észre? 

Nagyon is észrevettük. Pusztán a megváltozott értékrendünk, a rendről alkotott fogalmunk késztetett arra, hogy minden igyekezetünkkel küzdjünk ellene. És amit tennünk kell pusztán annyi, hogy átértékeljük fogalmainkat és ráébredjünk, hogy nem a nyírott pázsit képviseli a gondozottságot a gondviselést, csak a nyíratlan felfelé törekvő teremni szándékozó természet...

Természetesség, fenntarthatóság, bőség és sokszínűség

  Ezek a jellemzői mindkét irányzatnak. Hiszen a természet törvényeiből merítenek. S a természetben bőség van. Most és mindörökké. Isten akarata alapján. Ez közel áll az igazi RENDhez. Ezen az úton indulunk.

Permakultúra

"A permakultúra az emberi élőhelyek és mezőgazdasági rendszerek olyan kialakítása, mely a természetben zajló ökológiai folyamatokat utánozza, veszi mintául. A rendszer minden egyes elemét annak szükségletei, általa nyújtott hasznok, és alapvető tulajdonságai által összehangoltan illeszti az egészbe. A részek közti szinergia a hulladék, az energia-, valamint az emberi munkaerő szükséglet minimalizálásával valósul meg."


-hu.wikipedia.org



 "Az emberi környezetet és az embert körülvevő és kiszolgáló mezőgazdasági rendszerek olyan elven való kialakítása ez, mely gyakorlatilag lemásolja a természetben található fenntartható, vagyis önmagukat fenntartó rendszereket állatok, növények és mikroorganizmusok segítségével.(...) A permakultúra-kert lényege, hogy zártláncú és önfenntartó rendszerben termelődnek meg a mindennapi élelmiszerek, melyben állatok, növények és mikroorganizmusok élnek és működnek együtt. A hagyományoshoz képest ezekhez a kertekhez csak minimális energiabefektetés szükséges: mivel a természetes élőkörnyezetet utánozza le, az organikus kert gyakorlatilag önmagát tartja fent."


-Hirschl Zsuzsanna



Biodiverzitás: a sokféleség kamatoztatása

Különböző növények társításának energetikai jelentősége is van

Erdőkert


"Az erdőkert  többcélú növények évelő polikultúrája. A legtöbb növény minden évben kihajt anélkül, hogy újra kellene ültetni, mivel évelő, és minden egyes növény egy egész sikeréhez több feladat teljesítésével járul hozzá, többcélú. Más szavakkal, az erdőkert egy élelmiszertermő ökoszisztéma, egymásnak kölcsönösen előnyös növények és állatok olyan tudatosan tervezett közössége, amelyet emberi élelem termelésére szántak.   Az erdőkert az élelemfélék sokaságánál többet is nyújthat. A hét leggyakoribb haszna: Élelmiszer, energiaforrás, rostanyag, takarmány, trágya és gyógyászati alapanyag. A gyönyörű, eleven környezet állhat tudatosan a kert tervezésének középpontjában, vagy lehet csak kellemes mellékhaszon.(...)   Mi emberek keményen dolgozunk a szukcesszió ellen, nyírjuk a füvet, gyomlálunk, szántunk és permetezünk. Ha a szukcessziós folyamatot a szélhez hasonlítanánk, akkor ez olyan lenne, mintha folyamatosan széllel szemben motoroznánk. Hát miért nem bontunk vitorlát, és szárnyalunk együtt a föld természetes változásával, az erdővé válás felé ! Az erdőkertek kitágítják a kertészkedés horizontját, átfogják a szukcesszió lépéseinek teljes folyamatát, mindent a mezőtől az erdőig."

-David Jacke és Eric Toensmeier: Edible Forrest Gardens



A jövő kertjei

  Azt gondolom ez az az út, amire rá kell lépnünk és elindulnunk mielőbb. Ezek a kezdeti lépések. Később még ennél is nagyobb csodákat tudunk létrehozni ahogy haladunk ezen az úton. S eljön majd az idő, mikor ez a RENDszer az egész földön meghódítja az emberek szívét és még többen részt fogunk venni a közös teremtésben. 

Gyönyörű lesz!
Így legyen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...