2013. november 5., kedd

A Jövő Növénye - Isteni Bambusz



A Bambusz - Phillostachys Prominens

  Egy fajta őrület ez. Én tudom. Érzem. De nagyon jóóóóóóóóó!!!!

  És hogy miért pont Ő? Elmondom.


Csoda a kertben

  Én úgy vélem a bambusz Isten ajándéka, melyre egyre több bizonyítékkal szolgál az az irányzat, hogy az élet legkülönbözőbb területein fedezik fel e növény nádjának - mint nyersanyagnak - pozitív tulajdonságait.
  Könnyen megmunkálható, felettébb szilárd mégis hajlékony. Éppen ezért az én terveimben építőanyagként szerepel, és elnézve a világban végbemenő folyamatokat sokkal szélesebb körűen fogom használni ezt a növényt, mint azt eredetileg gondoltam.
  Mit lehet építeni bambuszból? Szinte mindent. Hiszen Isten ajándéka...




Egy kis bambusz kultúra



Bambusz, bambusz, bambusz - művészet felsőfokon


Bambuszfalak, bambusz szék - Itt laknak a Bambuszék


Belső terek - Falak, padlók, áthidalók bambuszból


Egy különleges miliő - Bambuszból

  Egyik nagy álmom a bambuszkerítés, melyet kamaszkoromban meg is építettem - kukoricaszárból.  :)
Ma már nagyon szeretnék bambuszból építeni bambusz kerítést!



Egy igazán impozáns darab - Külső kerítés bambuszból


Ha nyugalomra vágyunk - Zárt kerítés elemek bambuszból


Mint egy mirigy - belső "elválasztású" kerítés


Belső bambusz kerítés - bambuszból



  Nem sok olyan növény van, amelyet ilyen sokoldalúan lehet hasznosítani. Illetve, inkább úgy fogalmaznék, már nincs meg a megfelelő tudásunk, hogy felismerjük a növények alkalmazási lehetőséget, mert még manapság is vannak olyan növények, amiket nem tudunk hasznosítani. Nem értjük mire való, holott minden e földön úgy lett megteremtve, hogy az embert szolgálja!

  Mielőtt magát a növényt górcső alá vennénk, lássuk, melyek azok a felhasználási területek, ahol szóba kerülhet e növény.
  Kezdjük az "apróságokkal". Nézzük mit lehet készíteni a bambusz nádjából, a teljesség igénye nélkül.


Művészeti kellékek - Bambusztoll és ecset


Hangszernek - Japán bambuszfurulya


Élvezeti cikkekhez - Kelet-afrikai vizipipa


A jól ismert bambuszroletta


Kerti díszítőelem - Szélcsengő

  Vannak a világban már olyan emberek, akik nagy szeretettel fordultak e növény felé, és már művészi szinten készítenek belőle használati tárgyakat.


Tridib Mahanta - bambusz  konyhai készlet


Design elemként - Bambuszcsobogó


Vízvezeték - Látvány és funkció bambuszból


  A nádat felszeletelve, szecskázva egy más minőségű anyagot nyerünk. Ez az anyag - az aprítás, esetleges őrlés, vagy más finomítási eljárások után - megint új lehetőséget palettáját tárja ki előttünk.



Edények, tárolók - bambuszkosár, kas, és tál


Többek között textíliát is állítanak elő belőle, így alkalmassá válik ruhák készítésére.






A komoly játékok

  Ezen "apróságok" elkészítése a bambusz felhasználhatóságát tekintve, csak a jéghegy csúcsát jelentik. A következő pár kép már a "nagyobb" horderejű felhasználási cikkeket mutatja be.


Közlekedés - bambusz kerékpár váz


Bambusz kerékpár

Még mindig - "Organikus" bambusz jármű


  A lakberendezés terén is számíthatunk rá, mely nem csak díszítőértéke, és könnyű megmunkálhatósága, de rezgése és hangulata miatt is egyre fontosabb részévé válhat mindennapjainknak.


Bambusz pult és szék - Ibuku


Bambuszpad


Kerti pad - Bambuszból egyszerűen


Tartóelemként, válaszfalként felhasználva - Bambusz fürdőszoba


Építsünk belőle, vagy együk meg

  A bambusznádnak olyan széleskörű a felhasználhatósága, hogy én magam sem szedtem össze ezzel kapcsolatban minden információt, mert elfáradtam félúton.  :)

  Az viszont tény, hogy a kulináris élvezeteknek adózó emberek is szívesen veszik kezük közé ezt a növényt.
A bambusz leveleiből teát főznek, melynek nagyon kellemes, kifinomult, jellegzetes még is lágy íze meghódította érzékeimet.


Egy zsenge finomság - Bambusz levél tea


  A fiatal bambuszhajtásokat a kínai konyha elég változatosan készíti el, köret, főétel, és leves formájában egyaránt. Az ízvilága leginkább a... bambuszra hasonlít. Ki kell próbálni!


Bambusz leves - Bambuszból

Ropogós csemege - Párolt Bambusz

  Gondolom e rövid bemutató után lassan körvonalazódik, mi az oka annak, hogy e növényt Isten ajándékának tekintem. S ha a kedves olvasót még nem fogta el a bambuszundor, akkor had mutassam be az élő növényt melynek neve:

A Bambusz

  Dekoratív, életképes, termékeny, invazív - amit sokszor, mint egyetlen negatív, bár nagyon idegesítő tulajdonságaként állítanak be.
  A bambusz erőteljesen terjeszkedik, behatol a meghódítandó területre, akár megbeszélte ezt veled, akár nem. Mivel sokan elfeledkeznek a határolásról, később ezt a tulajdonságot a bambusz szemére vetik - persze őt ez egy cseppet sem zavarja. Pontosan ennek a tulajdonságának köszönhető gyors fejlődése, és életképessége.


Bambuszpark - Bambuszokkal

Növénytanilag

  A bambuszok a perjefélék családjába tartozó évelő, örökzöld növények. Több mint 1000 fajuk ismert. Fő előfordulási helyük Északkelet-Ázsiától Délkelet-Ázsián át egészen Északkelet-Ausztráliáig terjed.
  Ugyan a perjefélék családjába tartoznak, sokan mégis bambuszfaként hivatkoznak rájuk, mivel némely fajuk megfelelő körülmények között akár 20 méternél is magasabbra nő, száruk vastagsága pedig meghaladhatja a 15 centimétert is. Persze nem ez az általános. A legtöbb faj magassága 3 és 10 méter közötti, szárvastagsága pedig 2 és 5 centiméter között van.
  A hazánkban is egyre népszerűbb növényeket eredeti élőhelyén nagyon sokrétűen, az élet szinte minden területén hasznosítják, felhasználják.

- Wikipédia

Bambusz Bamboo - Bambaszkusz  Bambisz  :)

Termesztésük

  Általában egy, az anyanövényről leválasztott gyökérdarabot elültetve történik a szaporítása. A gyökerek (rizómák) a föld alatt minden irányba szétterjednek és ezekről különböző sűrűségben hajtások bújnak elő. A hajtások általában tavasszal jelennek meg, és négy-hat hét alatt megnőnek teljes magasságukra. Ekkor még levélzet nem, vagy csak alig található rajtuk. A gyökérzet fejlettsége határozza meg, hogy a hajtások az adott évben milyen magasra és milyen vastagságban nőnek. 
  A hajtásokkal ellentétben a gyökérzet szinte egész évben – kivéve a téli, fagyos időszakokat – fejlődik. Kordában tartása a nem kívánt hajtások lenyírásával vagy a gyökérzet terjedésének betonnal, erős fóliával (pl. nagy sűrűségű polietilén HDPE) való körbe kerítésével lehetséges. Szinte minden típusú talajban megél, de szereti a tápanyagban gazdag talajt és a bőséges vízellátást.
  Nálunk egyelőre inkább dísznövényként termesztik, mivel igen dekoratív növény. Kb. 150 faj fagyálló különböző mértékben. Egyes fajták szára sárga, mások zöld színűek, de van fekete változat is. Némelyiknek zöld alapon sárga csíkos a szára, másiké sárga alapon zöld csíkos. Létezik pöttyös mintázatú változat is.
Az alacsonyabb fajtákat talajtakaróként, a közepes növésűeket sövényként, a magasakat pedig ligetek, erdők formájában termesztik.

 - Wikipédia

Szármintázat - Az igen dekoratív növényen, melynek neve: Bambusz

Végszó a cikkhez ami a bambuszokról szólt

  Mind azzal együtt, hogy igyekeztem körbejárni e növény adta lehetőségeket, és mind a mai napig újabb és újabb területeken tűnik fel e növény, ez a cikk nem tudja lefedni az összes információt, amit tudni kell e nemes növényről.
  Nekem nyár óta módomban áll személyes kapcsolatot létesítenem vele, mert már két fajta díszeleg a kertemben.
  Mivel jelenlegi tudásunk szerint több mint ezer fajtája van e növénynek, bennem meg van a törekvés a fejlesztésre. :)
  Ezzel a cikkel pusztán kedvet szeretnék csinálni azoknak az embereknek, akik szeretik a természetet, növényeket, és elindítani azok fantáziáját, akik a jövőre nézve önellátásban gondolkodnak.Mivel ezen a területen egy ilyen növény roppant nagy szolgálatot tehet.
  Aki a bambuszokkal kapcsolatos információkba jobban bele szeretné ásni magát - tápanyagigény, szaporítás, fajták ismertetése - annak szíves figyelmébe ajánlom a Magyar Bambusz Klub Facebook oldalát és egy fórumot, ahol olyan emberek találkoznak, akiknek kertjében - de legalább a gondolataiban - már megtalálható a... :)

Alkotó hetet mindenkinek és bambusszanak sokat!
Áldás!

1 megjegyzés:

  1. Hol lehet beszerezni ezt avastagabb bambuszt? :n szélcsengőketgyártok,de a hagyományos az kicsi vékony.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...